خانه / دلنوشته / انتخاب ساز

انتخاب ساز

 

انتخاب ساز

نکته­ هایی رو که براتون می گم برای خرید سازهای زهی مانند گیتار، ویلن، سه تار، تنبور و…  است.

اگه من سازنده ی ساز بودم، سازی که پوسته ش ترک می خورد یا نیاز به بتونه کاری داشت یا هر اشکال دیگه ای توش درست می شد، سیاهش می کردم، چون ساز به رنگ سیاه اشکالاتش خوب دیده نمی شه.

پس هیچوقت سازهایی به رنگ سیاه و ترجیحا تیره نخرید.

بقیه رنگ های گیتار و سازهای دیگه سلیقه ای هست. بعضی از سازها رنگشون براقه و بعضی مات یعنی براق نیست. من خودم رنگ مات رو بیشتر دوست دارم ولی انگار گیتار های براق صدای بهتری دارن (مطمئن نیستم)

یه فاکتور تو انتخاب ساز داریم که بهش می گیم “اکشن” و منظور فاصله ی بین سیم ها و دسته ی ساز هست. این فاصله رو نزدیکای کوزه ی ساز نگاه می کنیم، همونجایی که دسته به کوزه می چسبه. واضحه که این فاصله هر چقدر کمتر باشه بهتره به طوریکه اگه فاصله کم باشه با فشار کمتر دست چپ، صدای واضحی از ساز در می آد. لازم به گفتن هست که این فاصله اگه خیلی کم باشه، سیمها صدای گز می دن بخصوص سیم های بالاتر. پس تو انتخاب ساز، هم به اکشن توجه می کنیم هم به صدای گز. برای امتحان صدای گز، باید صدای نتها رو در تمام پرده­ها یا فرتها روی تمام سیمها بشنویم و آزمایش کنیم. معمولا صداهای روی پرده های وسط دسته، صدای گز بیشتر می دن.

ساخت ویلون
ساخت ویلون

دیدید که آهنگرا صافی یه پروفیل رو چطوری چک می کنن؟ اونرو در امتداد نگاهشون می گیرن که خمیدگی هاش دیده بشه، شما هم برا انتخاب ساز باید چشمتون رو بذارید کنار کوکها و به خرک انتها نگاه کنید تا اگه دسته خمیده بود ببینید. دسته اگه به جلو خم شده باشه می شه گفت این ساز رو نباید بخرید.

ساز رو به پشت روی دو زانوتون نگه دارین و با انگشت شست روی قسمتهای مختلف ضربه بزنید، اگه تو ساز ترک خوردگی داشته باشه یا شکستگی، صداش در میاد.

دیگه اینکه برای ساز گیتار صدای هارم <Harm> رو از ساز بشنوید و انگشت دست چپتون رو جابجا کنید. در بهترین حالت صدای هارم  <Harm>باید درست بالای فرت دوازده شنیده بشه اگه اینطور نبود ساز کمی فالشه و ممکنه برای کوکش به مشکل بر بخورید.

تا همینجا کافیه تو نوشته‌های بعدی درباره‌ی اندازه‌ی ساز خدمتتون می گم

سید علی مهدوی

 

درباره‌ی سید علی مهدوی حسینی

همچنین ببینید

موسیقی و سلامت سالمند

موسیقی و سالمندان

موسیقی و سلامت سالمندان پدر بزرگوار من تا آخرین لحظات عمر همیشه خندان بود و …

6 نظر

  1. سلام استاد مهدوی
    می خواستم بپرسم راجع به شناخت سیم خوب هم بگید لطفا.
    مرسی

    • سلام خانم
      عرض کنم تا جاییکه من دیدم تو ایران سیم ها معمولا نسبت به قیمتشون خوب هستن. به طور کلی می شه گفت سیم خوب معمولا روکش براق نقره داه و توش الیاف ابریشم یا رشته ی سیم هست. همچنین باید گفت اگه سیمهای سازتون رو گاها با آب ولرم و ریکا بشورید معمولا دوباره مثل روز اولش خوب میشن. یعنی صدای جالبی می دن.
      لطفا اگه استاد دیگه ای نظری داره راهنمایی بهتر بکنه
      ممنون

  2. عاااالیه این نوشته. ممنون استاد.

  3. سلام
    ممنون از نوشته ها من یه ساز ویلون دارم که رنگش کرم قهوه ایه یه نفر گفت با ساز اون عوضش کنم، ویلون اون سیاهه
    با این نوشته که خ.مدم شک کردم که عوضش کم
    از استادم پرسیم گفت بیار من ببینمش
    و استادم گفت این ساز اشکال داره و اگر چه خوش رنگه ولی نخرش
    از راهنمایی و نوشته های خوبتون ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربران عزیز، با توجه به اشکال پیش آمده در درگاه پرداخت، شما فقط می توانید محصولات مجانی را دریافت کنید. برای دریافت بقیه محصولات با آی دی alimahdavy در تمامی پیامرسانها درخواست خود را ارائه دهید. رد کردن